Akupunktur som behandling av migrän och huvudvärk

Huvudvärk och migrän påverkar varje aspekt av de drabbades liv. Akupunktur kan erbjuda kraftfull lättnad utan de biverkningar som både receptbelagda och receptfria läkemedel kan orsaka. Akupunktur och kinesisk örtmedicin har använts för att lindra huvudvärk och migrän samt dess underliggande orsaker i tusentals år. Vissa akupunktörer har specialiserat sig på behandling av huvudvärk och migrän som kan hjälpa dig att hantera din smärta.

Behandlingen kan antingen ges via akupunktur och/eller kinesiska örter eller som ett inslag i ett mer omfattande behandlingspropram.

Diagnos med traditionell kinesisk medicin.

Traditionell kinesisk medicin erkänner inte migrän och återkommande huvudvärk som ett permanent sjukdomstillstånd. Istället behandlas de symptom som är unika för varje individ med hjälp av olika tekniker såsom akupunktur, kinesiska örter, tiu-na massage och specifika övningar för att återställa eventuell obalans. Diagnos och behandling fastställs genom issa frågor såsom:

 • Finss värken bakom ögonen?
 • Finss den på ovansidan av huvudet?
 • När förekommer din huvudvärk – natt, morgon, efter måltid?
 • Kan smärtan lindras av t.ex. kall kompress eller mörklagt rum?
 • Känns smärtan stickande, bultande, varaktig, plötsligt insättande?
 • Headache

  Hur akupunktur fungerar

  Svaren på frågorna bidrar till att skapa en tydlig bild om vilka behandlingsplaner som kan passa dig. Orientalisk medicin bygger på en uppfattning om att livsenergi flödar genom kroppen i kanaler, medidianer, som har kontakt med att kroppens all organ. Energin kallas Qi(uttalas Chee). Enligt kinesisk medicinsk teori uppstår sjukdom när det cykliska flödet av Qi är i obalans.

  Akupunktur är stimulering av specifika punkter som är spridda över hela kroppen, strax under huden. Punkterna har förmåga att ändra individens biokemiska och fysiologiska förutsättningar så att behandlingen uppnär önskad effekt.

  Akupunkturbehandlingen innebär att små nålar placeras på armar, ben, axlar osv. Ibland kan ett kort ögonblick av obehag upplevas när nålen går in genom buden. Men nålarna är så tunna att de flesta inte känner något. Oftast kan de flesta koppla av och många somnar under behandlingen. Vanligtvis tar en behandling mellan 5 och 30 minuter. Dock kan längden, antalet och hur ofta de förekommer variera beroende på symptomen.

  Sedan början av 1970-talent har olika studier fastslagit att akupunktur är en effektiv behandling vid migrän och huvudvärk. Nyligen genomförda studier visar många positiva resultat. I en fallstudie, publicerad i juni 2003, fann läkarna att akupunktur minskade svårighetsgraden vid ”Hortons huvudvärk”. Läkemedelsmängden kunde minskas eller helt sättas ut. En annan slutsats blev att akupunktur ävenkan användas för att ge långvarig lindring av ”Clusters huvudvärk” genom att hjälpa binjurarna att stimulera kortisol, för att i sin tur, bidra till avvecklingen av kortikosteroider.

  Några publicerade studier inom området

  I tidskriften ”Traditionell kinesisk medicin” 2002, publicerades en klinisk studie av 50 patienter med olika typer av huvudvärk som behandlades med akupunktur i hårbotten. Resultaten visade att 98% av patienterna upplevde ingen huvudvärk eller bara mild sådan sex månader efter behandlingen hade avslutats.

  I en översikt av 22 randomiserade studier med totalt 1042 patienter visade det sig att de som behandlats med akupunktur upplevde minskade besvär i högre utsträckning än de som fått ”placebo-akupunktur”, dvs.

  Studien publicerade i novembernumret av Cephalagia 1999.